ТРАДИЦИИ

1. СВАТБЕНИ ТРАДИЦИИ.


Повечето от традициите е невъзможно да бъдат спазени напълно, но ето някои поверия, които бихте могли да имате предвид при организирането на вашето тържество:
Сватбена Традиция 1: Младоженците не трябва да се виждат до сватбата  т.е предният ден е добре всеки спи при роднини или приятели.
Сватбена Традиция 2: Булката трябва да носи нещо старо, нещо ново, нещо на заем, нещо синьо, червен конец и нещо на обратно, за да не я урочасат.
Сватбена Традиция 3: Булката изписва имената на свои неомъжени все още приятелки на подметките си, чието име се изтрие първо или най-много, тази ще се омъжи най-скоро.
Сватбена Традиция 4: Булката се забулва от кумата преди да излезе от дома.
Сватбена Традиция 5: Кумът посреща младоженеца с бъклицата, ако няма бъклица по традиция е забранено да се взима булката.
Сватбена Традиция 6: Младоженеца да не вижда роклята на булката до сватбата.
Сватбена Традиция 7: Младоженеца, когато отива за булка да не минава по път който вече е минал, т.е да не се минават по обратен път целия ден.
Сватбена Традиция 8: Булката се извежда от дома и от неомъжено момче или момиче, за целта се използва бял пешкир или някаква лента. Отпред я държи водача, а от другите два края булката и младоженеца.
Сватбена Традиция 9: Когато излизат от дома на булката, се полива вода или булката рита менче с вода, украсено със здравец и монети във водата, за здраве и късмет.
Сватбена Традиция 10: Булката когато излиза от тях не трябва да се обръща назад и не трябва да се връща в тях поне 3 дена.
Сватбена Традиция 11: Булките се стараят да не се видят около ритуалната зала или църквата, тъй като се смята, че не е на хубаво. А, ако все пак се видят трябвало да си разменят по нещо.
Сватбена Традиция 12: Броят на късметчетата може да е в съответствие с годините на булката, но има и друго нещо - някои хора казват-да са 1/3 от броя на гостите, и също да са нечетен брой.
Сватбена Традиция 13 Менче се ритва и в ресторанта, като в него има обикновено 2 цвята на бяло и червено цвете. Белият за момче, червеният за момиче. Гадае се, че който цвят излезе по-напред такова ще бъде първото отроче на семейството.
Сватбена Традиция 14: В някой краища на България в ресторанта не се рита менче, а се чупят чаши и се казва "колкото парченца толкова момченца".
Сватбена Традиция 15: Свекървата захранва младото семейство с питка със мед и сол, с мед - за да им е сладък живота, а със сол - като символ на солените и горчиви моменти, които съпътстват всеки брак. На някои места и булката захранва свекърва си с хапка пита, като сама решава, дали да я поднесе с мед или сол.
Сватбена Традиция 16: Танц на кумовете с торта и петел - това е вид жест към кумовете, като те заедно с танцьори, които носят съответно торта и петел играят ръченица, като целта на кумовете е да откупят с пари тортата и петела.
Сватбена Традиция 17: Разчупване на погача от младоженците - целта е да се види, кои ще отчупи по-голямото парче, съответно той ще командва в семейството.
Сватбена Традиция 18: Захранване с торта - прави се между младоженците, за сладък и щастлив семеен живот. След това процедурата се дава и на кумовете кумовете. Захранването се повтаря и от всички неженени двойки на сватбата, като пожелание за скорошна такава.
Сватбена Традиция 19: Хвърляне на букета на булката към всички неомъжени дами на сватбата. Която от тях го хване - то тя е следващата булка.
Сватбена Традиция 20: Сваляне на жартиера на булката от младоженеца, без да се ползват ръце - със зъби. След това той се хвърля към всички неженени господа на сватбата, а който го хване е следващия младоженец.
Сватбена Традиция 21: Сватбената рокля не се пере до раждането на първото бебе.

 

2. ОБИЧАИ В РЕСТОРАНТА.

 

Обичаите, които съпътстват всяка сватба до голяма степен зависят от родното място на младоженците. Така палитрата на сватбеният ритуал се обогатява с множество нюанси донесени от различни краища на страната и света, носещи определена символика.
Някои от характерните обичаи, които присъстват в почти всяка сватба са:
Бялото платно с посипани живи цветя изразява светлина и безоблачен живот, към които се стремят младоженците.
Залците от погачата, потопени в сол и мед, символизират сладостта и солта на съвместния живот, радостите и трудностите, които трябва да бъдат споделени в единство.
Разчупването на погачата от младоженците високо над главите им става като питата се чупи нагоре, което символизира извисяването, стремежа към по-добро. Освен това у когото попадне по-големият дял от погачата е прието да се смята, че ще има водеща функция в дома и ще осигурява материалните доходи на семейството.
Разбира се сватбеното празненство в ресторанта е изпълнено с много музика, танци (традиционни хора), хубава храна и напитки.
Един сравнително нов за нашата страна ритуал, но с дълбоки корени в западната традиция е разрязването на сватбената торта.
Двамата младоженци отрязват заедно първото парче и го изяждат, подавайки си взаимно. Това действие символизира грижата един за друг, която си обещават за цял живот.


3. ЦЪРКОВНИ ОБИЧАИ.


Бракът е тайнство, в което на младоженците, които присъстват доброволно към бракосъчетание и обещават тържествено пред свещеника и църквата да пазят съпружеска вярност, се дава свише чрез благословение от свещеника божествена благодат, която освещава техния съюз.
Тайнството се състои от 2 части: Обручение и Венчание.
Обручение – еквивалент на годежа в народната традиция и представлява благославяне на желанието и обещанието на младата двойка за съвместен живот. В тази част на ритуала се извършва благославяне на пръстените от свещеника и размяната им от кумата.
Венчание – благославя се самият съюз на младоженците.
Най – важните видими действия в тайнството Венчание са:
Запалените свещи символизират духовно – благодатната светлина, която се получава в тайнството.
Размяната на пръстените, както и отпиването на червено вино от една чаша, показват че от този момент съпрузите трябва да делят радости и скърби и винаги да си помагат взаимно. Същата символика е вложена и в питката с мед, шоколадовите бонбони.
Обикалянето в средата на храма изразява духовита радост и се подразбира като доказателство за запазване целостта на техния брачен съюз и за твърдостта на обетите, дадени пред Църквата.
Символиката на венците и короните означава, че Бог венчае младоженците със слава и чест. Халките олицетворяват безкрайността и силата на любовта във вечността.
Бракът е единственото тайнство в Православната църква, което се извършва едновременно над двама души и ги прави да бъдат едно цяло.

 

2010-2020 © Svatbensalonmeatsa.com, All rights reserved, WEB Design